0

Berlijn -  Het vervangen van de authentieke postduif heeft geleid tot een openbaar kakhuis op de Dam. Dat is je vast niet ontgaan. De beestjes zijn niet keurig wit, dragen geen deftig gepoetste gouden ringen om hun pootjes, en het gedistingeerde gekoerd heeft meer Idols gehalte dan kwaliteit.

Je zou dan ook kunnen denken dat nu de postduif met vervroegd pensioen is gegaan en het digitale tijdperk een schrale 10 jaar geleden is in geluid, men wel op de hoogte is van al het denkbare entertainment, leedvermaak en sensatie van ander kaliber. Niet dus.

Afgelopen week zat ik voor mijn werk in Duitsland. I know pr sucks… maar niet voor mij. Ik was uitgenodigd bij een groot Duits modehuis en moest een nieuwe winkel bekijken, interieur beoordelen en veel eten en drinken, heel rot. Tussen de bedrijvigheden door was er natuurlijk wat tijd over. Ik heb de Berlijnse muur aangetikt, kippenvel van m’n tenen tot mijn kruin gevoeld toen ik door het Holocaust monument liep en hard gestampt toen ik bovenop de bunker van Hitler stond.

Net op het moment dat ik al mijn vooroordelen over onze niet-modieuze oosterburen opzij had geschoven sloeg ik stijl achterover. Gelukkig waren mijn zojuist aangeschafte mega heels zo hoog dat ik als een veertje direct weer rechtop schoot. Wat mijn ogen zagen … onbeschrijflijk. Ik weet dat ons niets wordt onthouden in dit multitask vereisende digitale tijdperk: Real life filmpjes van de tsunami, live fashionshows op internet alles kan. Het is dus je eigen schuld als je pas na 26 jaar ontdekt dat Berlijn het grootste shopping mall van Europa (KaDeWe) in zijn bezit heeft. I know, no one to blame but myself.  De trends zijn dan ook helaas vrijwel overal het zelfde, maar kennen toch wel een opvallend verschil. In Berlijn heeft een groep bijvoorbeeld opvallend veel aanhangers, waardoor je zelden iemand alleen ziet lopen. Dit kan iets te maken hebben met het feit dat Berlijn 2,7 miljoen inwoners telt… Waar je in Amsterdam een argeloos verdwaalde Uber-Alto treft of een spreuken schreeuwende Gottic fanaat, daar zie je in Berlijn complete teams de straten door banjeren. Snap je het beeld dat ik tracht te omschrijven?

Enfin, in Duitsland is het wij-gevoel of het teamgevoel duidelijk iets groter dan in het Hollandse Amsterdam. Dit betekende dat ik niet af en toe een verdwaalde Fashionista zag, een enkele strakgetrokken gabber of een onder dreadlocks verstopte Alto. Nee, ik zag hordes prachtige Fashionista’s, hordes Alto’s en nog enkele moeilijk te omschrijven groeperingen. Maar bij dit specifieke stoplicht, stak een kudde wildvlees over dat zich kenmerkte door hun typerende kapsels. Kapsels die wij sinds de jaren ’80 hebben verbannen maar dankzij die vervloekte New Kids weer ‘cool’ zijn.

De New Kids hebben deze zogenaamde een mega trend gezet. Hoewel gezet, ze hebben op geniale wijze het bij ons bekende Brabo-typetje uit proportie getrokken en er zelfs een mega populaire stijl van gemaakt. Natuurlijk zie je in Nederland zo her en der verspreid inderdaad een halve zool die vol enthousiasme Gerry en zijn kompanen van New Kids imiteert. Gelukkig blijft het beperkt tot een enkeling die onder toezicht van moedersvleugels vandaan is gekropen, maar gezien de gemiddelde norm van intelligentie waarschijnlijk binnen no time onder ander soort toezicht staat.

Terug naar de springende kudde fanaten die het zebrapad betraden in hun roze, paarse en fluorescerend groene trainingskloffies. Slechte outfit, okay… kannie… maar dat haar. Dat haar! Dit zijn de echte Vokuhila’s: hun haardracht was gekapt in een korte vlooienschans aan de voorkant en achter een nutteloze lange glijbaan. Oftewel “Vorne-Kurz-Hinten-Lang”. Terwijl mijn onderkaak ondertussen mijn prachtige pumps onderkwijlde van verbazing, kreeg ik het lang verwachte gebaar van een van deze stoere mannen: het “Lozer gebaar” (je weet wel, duim en wijsvinger tegen het voorhoofd geplakt, met de letter L als kenmerk). Dankje.

Love,

Anique

Volg Anique van der Hulst ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties